Forbedret utstyrskontroll hos Cognite

Fra sin faste skrivepult i 4. etasje på Cognite sitt kontor viser Johannes Berg-Olsen stolt frem klistremerket han har festet på pcen. IT-selskapet som til daglig har kontor på Fornebu var tidlig ute med å ta i bruk smarte navnelapper, og har sett store resultatene på mange områder. Johannes, som til daglig leder digitaliseringsarbeidet mot Akers selskaper er overbevist om at det har vært en viktig bidragsyter for å sikre utstyrskontroll i et selskap som har vokst fra 200-700 ansatte på bare 3 år.

Dramatisk nedgang i unødvendig forbruk av elektronikk

"Jeg ser de smarte navnelappene på omtrent alle de ansatte sine PCer og ladere, men forøvrig også på alt mulig ting folk bruker på jobb", sier Johannes bestemt. På spørsmål om hvilke påvirkning han tror navnelappene har hatt, svarer han kontant:

”I 'lost & found'-kanalen har ikke så mye aktivitet lenger for å si det sånn, men jeg vet at forbruket på elektronisk ekstrautstyr har gått dramatisk ned etter at folk begynte å bruke navnelappene, nå er det mye lettere å vite hvem sin mus, eller hvem sin lader man finner på et møterom."

Fremtidsrettet

Cognite har brukt navnelappene både til utstyrskontroll for de ansatte, men også gitt dem ut til ivrige studenter under selskapspresentasjoner. På spørsmål om hvor viktig studenter er for Cognite, er Johannes selvsikker i sin sak.

"Det er alltid kjekt å se studenter kaste seg over ny teknologi, og ta det i bruk uten å blunke. De smarte navnelappene har vært superpopulære på de standene vi har hatt på NTNU. Det er denne tilpasningsdyktigheten, og den yngre generasjonens øye for muligheter som gir meg håp for den teknologiske fremtiden. Vi har vært heldig her i Cognite, og fått tak i de skarpeste hodene gjennom hele veksten av selskapet, og det har vært tydelig i både produktet vi selger, og i prosjektene vi har hatt med kundene våre, det har vært en fantastisk reise."

Informasjonssikkerhet er kritisk

Cognite har vært kjent for å ha samlet en av de sterkeste informasjonssikkerhets-miljøene i Norge, og har sammen med Telenor startet et selskap for å forbedre data-sikkerhet for industrien.

"Integritet og sikkerhet til dataen er sentralt for et selskap som lever av å strukturere data. Men ingen systemer er sterkere enn sitt svakeste ledd, så informasjonssikkerhet er kritisk både for produktet, for hvordan de ansatte opererer, men også for all infrastruktur i selskapet, utstyr, servere osv. De smarte navnelappene bidrar til å redusere risiko for tap av kritisk infrastruktur, tap av kode og tilgang til sensitiv data. Jeg tror det er måten vi har klart å 'tette alle skott' som gjør at vi har fått den prestisjetunge SOC2 sertifisering, en cyber-sikkerhetssertifisering som annerkjenner at selskapet har gode sikkerhetsrutiner og kontroll på dataen", sier Johannes mens han pakker sammen tingene sine.